İzlandaya gitme kararı almışsanız bir İzlanda Gezi Rehberine ihtiyacınız var demektir. İşte bende bu yazımızda kademe kademe size izlandayı anlatacağım ve en doğru şekilde sizi yönlendireceğim...
Planlama:
Öncelikle gezinizi ne için planladığınızı belirlemelisiniz, Kuzey Işıkları İzlanda Gezisi mi planlıyorsunuz? Yoksa Şelale, sıcak su temalı baharda veya sonbaharda bir izlanda gezisi mi planlıyorsunuz ?
Bu planlamalara dayalı olarak gezi zamanı ve uçuş planınıız yapmanız gerekmektedir...
Uçuş planınızda tavsiyemiz avrupa aktarmalı uçuşlardır çünkü zaten shengen alanında bulunan bir ülkeye gidecek olmanız sizin için ekstra vize almanızı engelleyecektir.
İngiltere aktarmalı gidecek olursanız ingiltereden alacağınız transit veya normal vize ek maliyet ve gereksiz harcama olacaktır.
Uçuş planınızı İstanbul - Kopenhag , İstanbul -Oslo, İstanbul - Frankfurt gibi seçeneklerle daha ekonomik ve hızlı şekilde planlayabilirsiniz.
Bütçe:
İzlanda için ne kadar bütçe planlamak gerekli ?
Ülkede yapacağınız konaklama şekli, yapacağınız gezi şekli ve gideceğiniz sezona bağlı olarak fiyat skalası değişmektedir. Yemekleri kendiniz yaparsanız lüks olmayan hostellerde kalırsanız rakamlar daha da değişmektedir.
Bütçeyi neye göre planlamalı ? Soru izlanda pahalı mı ? Çok ama çoook ve hatta süper çok pahalı. Herşeyin ithal olduğu bir ülke ve maliyetler uçuyor resmen. Çorba 2019 verileri ile normal bir restaurant'da 90 tl civarı... Düşünün ucuzluğunu ucuzluktan ölüyor ülke :D
1. Araç kirası, kaza sigortası, yakıtı.
Aracı kiralarken mutlaka sigorta yaptırın. Özellikle kış aylarında kendinizi bir anda kar fırtınası içinde bulabilirsiniz. Aracın yakıtını da gideceğiniz mesafe x1,25 kuruş gibi düşünün çünkü klima hep açık olacak dur kalk yapacaksınız ve beklerken bile arabayı ısıtmanız gerekecek, özellikle kuzey ışığı avında bunu daha iyi anlarsınız ...
2. Yemek planı: Yemeğinizi kendiniz yapacaksanız o zaman bütçe biraz hafifliyor. Marketlerden yapacağınız alışveriş pahalı olsa da totale vurduğunuzda ekonomik hale gelmektedir... Ülkemizde bulunan herşeyi bulabilirsiniz, zeytin ve zeytin yağı aşırı pahalı gelebilir, onun haricinden fiyat ortalaması şöyle anlaşılabilir, Türkiye'de et 80 Tl ise İzlanda da 210 tl falandır. Ortalama fiyat dengesi buna göre hesaplanabilir...
3. Konaklama. Lüks bir hayat tercihiniz varsa oteller tercihiniz olmalı ancak ucuz ve temiz benim işimi görür diyorsanız ya ev kiralamak gerekli airbnb üzerinden yada bookingden hostel veya guesthouse seçeneklerini görebilirsiniz.
Hostellerde herkese göre oda var ve hepsi çok temiz diyebilirim...
Konaklama planınızı da şöyle düşünün gideceğiniz destinasyon da kalmalı mı yoksa başkentte kalıp gün içi gidip gelmeli mi ?
Doğrusu ve bizcesi gittiğiniz yerde kalmalı olmalı ve bu olduğunda her yerde lüks otel bulamazsınız hosteller ve evler çözüm olacaktır.
4. Ek harcamalar yanii müze girişleri alan girişleri otopark ücretleri, hediyelikler.
Müze girişleri ve başkent şehir içi ulaşım için citycard alabilirsiniz ancak araç kiraladığınız durumda bu pek etkin olmuyor sadece müzelerde işinize yarıyor.
Otopark ücretleri önemli ödemezseniz anında ceza kilitliyorlar ve ceza 300 tl civarı...
Özel alan girişleri dediğimiz, En büyük bina olan Hallgrímskirkja kilisesinin kulesine çıkış ücreti , perlan avm de buz mağarası ve resim sergisi gezi ücreti, ekstra tur bedellerini göze almalısınız...
Peki bütçe tamam gelelim gezi planına derseniz ?
Reykjavik ( başkent ) şehir turu: Kendiniz bu turu çok rahat yapabilirsiniz bir yerden satın almanıza gerek yok. Adım adım izlanda yazımda detaylara erişebilirsiniz.
Golden Ring : Tüm adayı çember şeklinde gezmenizi sağlayan rota'dır. Tavsiye etmiyoruz özellikle kış programında, bahar programında gidilebilir.
Golden Circle: Başkentten gün içinde gidebileceğiniz tahminen 1 günde maksimum 2 günde bitirebileceğiniz gezi planıdır.
Kuzey Batı İzlanda : Bu lokasyonda da özel noktalar barınmaktadır ortalama 400 - 500 km yol hesaba katmalısınız.
Güzey İzlanda turu: Oldukça önemli ve olmazsa olmaz turlardan biridir.
Güneydoğu - Doğu İzlanda turu: Bolca fiyort göreceğiniz mutlaka yapılması gereken bir turdur.
Doğal Buz Mağarası Turu: İsteğe bağlı yapılabilir ülkede 3 mağaraya bu gezi yapılmakta 3 saat ortalama buz üzerinde yürüyüş içermektedir. tahminen 900 - 1000 tl bütçe içermektedir.
Balina gözetleme turu: Balina görmeniz garanti değildir, şansınız varsa görüyorsunuz tahminen 900 - 1000 tl bütçe içermektedir.
Puffin - Kuzey Martısı izleme turu: Göreceğiniz garanti değildir , şansınız varsa görüyorsunuz tahminen 900 - 1000 tl bütçe içermektedir.
Kuzey Işıkları turu: Göreceğiniz garanti değildir , şansınız varsa görüyorsunuz tahminen 900 - 1000 tl bütçe içermektedir.
Bluelagoon Turu: Meşhur Termal Kaplıca alanı Giriş ücreti ortlama 56 dolardan başlayıp 85 dolar şeklindedir.
Bu bilgiler ışığında kaç gün kalacağınızı ne kadar yemek yiyeceğinizi, kaç kişi olacağınızı, hangi turları kendiniz yapacak, hangilerini dışardan alacaksınız bunları kaç kişi ile yapacağınızı planladığınızda size net bir şablon çıkacaktır...
Şimdi gelelim İzlanda da neler yapacaksınız nasıl yapacaksınız ?